Kevadisel koolivaheajal oli Greta nädala Milanos. Sel suvel oli tal kahe­kuune tööots
Jaapanis. Rääkisime Greta vanematega ajal, mil tüdruk oli Jaapanis viibinud kuu aega ja kuu oli veel ees. Vanemad tahtnuks tütrega kaasa sõita, ent selleks polnud võimalust. Nii läks Gretale algul julgustuseks kaasa mänedžer, agentuuri Living Models tegevjuht Evelyn Mikomägi (33). Vanematega pidas Greta iga päev sidet skaipides.

Kuidas Greta modellimaailma sattus?

Isa Raigo Ruga (41): “Küllap oli Greta “avastamine” seotud ta ema Margiti fotograafiahuviga. Margit on Gretat palju pildistanud. Kui siis paar aastat tagasi Living Modelsi lapsmodelli konkursi üleskutse ilmus, saatis Margit sinna huvi pärast Greta fotod. Suur oli meie üllatus, kui ta konkursi võitis ja seejärel tööpakkumisi sai.”

Üks põhjusi, miks ema Margit Ruga (42) ingelliku olekuga tüdruku tundmatus kohas vette lükkas, oli soov last arglikkusest üle aidata. Greta on väiksest saati unistanud näitleja kutsest. “Ta oli kartlik, aga me ei öelnud talle, et see pole võimalik. Ütlesin: mida suuremalt unistad, seda kindlamalt su soovid täituvad.” Ühe modellinduses veedetud aasta jooksul on Greta teinud tohutu arenguhüppe.

Samamoodi lükkas ema kunagi tütre tantsusaali uksest sisse. “Ütlesin, et seisan uksel ega lase sind välja, kui ta kartis esimesse tundi minna. Teise läks ta juba rõõmuga,” meenutab Margit, kes peab tantsutrenni arengule väga kasulikuks.

“Tantsus on improvisatsiooni ja Greta on pisut minu moodi,” lisab isa. “Kodus, turvalises keskkonnas, on ta lahtine, kuid väljaspool muutub kinniseks. Usun, et pärast Jaapanis käiku on ta ka tantsus vabam.”

Kahtlustest ja hirmudest

Kui Greta sai Living Modelsi tegevjuhilt Evelyn Mikomägilt ettepaneku suvel kaheks kuuks Jaapanisse sõita, olid siiski kahevahel nii tüdruk kui ka ema-isa. Greta pidas emaga pikalt aru. Margit meenutab: “Ütlesin talle, et kui sa ei taha, ära mine. Sa oled 13 ja elu on alles ees. Aga ta ikkagi tahtis, sest tal oli tohutu soov näha võõraid maid ja teisi kultuure.”

Tokyosse jõudes sai tüdruk algul kerge kultuurišoki, ent nüüd on ta kohanenud. Pärast kümmet päeva, kui Evelyn Mikomägi Eestisse tagasi tuli, asus Greta ühte tuppa vanema ja kogenuma Poola modelliga, kes oli talle heaks eeskujuks. “Samas tunnetan praegu temas teatud väsimust, sest ta tahab palju Skype’is suhelda. Siis manitsen, et ta ei tohi selleks uneaega näpata, muidu läheb tuju käest. Kohati on modellide pildistamissessioonid väga pikad, kümneni välja,” räägib ema.

Margit lisab, et tal endalgi olid Greta minekuga seoses kõhklused. Ühelt poolt ta kartis, teisalt ei tahtnud “ei” öelda. “Mõtlesin, et kui keelan, läheb tal nagu minul ja ta unistused ei täitu,” nendib juristiharidusega ema, kes tahtis omal ajal saada näitlejaks, kuid kelle tiibu pere kärpis.

Sama tundis tüdruku isa. “Mina tahtsin noorena muusikuks, ent ei julgenud emotsioone välja näidata. See on ka üks põhjus, miks ma tütrel minna lubasin – et ta muutuks julgemaks,” ütleb IT-spetsialistist isa, kes nüüd tegutseb ka joogaõpetajana ning praktiseerib vabastavat hingamist.

Murrab müüte

Noore modelli vanemad pole siiski pääsenud kriitikast. Kirikukogukonnas küsiti emalt otse, kas ta on hull, et laseb tütre hukka minna. “Aga me oleme kõigest rääkinud, ka alkoholist ja narkootikumidest. Me usaldame tütrega teineteist täielikult,” kostab ema. Greta vanemad on üksmeelel, et pahed ahvatlevad lapsi nii Eestis kui ka Tokyos ning kõik sõltub lapsest ja kasvatusest.

Stereotüüp kujutab modelli ka rumala ja pahelisena. “Greta on kõik klassid lõpetanud kiitusega,” naeratab ema. “Me pole kunagi kontrollinud ta koolitöid. Hoopis algul tuli ta ise mu juurde ja palus matemaatika tekstülesandeid lisaks.” Isa kinnitab: “Ta on alati olnud väga sihikindel ja tugeva motivatsiooniga. Ma ei usu, et ta laseks modellitöö tõttu hinded käest.”

Modellidega seostatakse ebaterveid toitumisharjumusi. Selgub, et aeg-ajalt kummitab Gretatki hirm, et ta on ülekaalus. Siis vanemad kinnitavad talle, et sel pole reaalsusega mingit seost. Tõsi, Jaapanis mõõdetakse agentuuris iga nädal modellid üle ja kui mõõdud on muutunud, võidakse neiu koju saata. Nii püüab Greta õhtul mitte šokolaadi süüa.

Iseseisvumise kool

Modellid liiguvad maailmas, mis on täis ilusaid rõivaid ja glamuuri. Kas Raigo ja Margit ei karda, et Greta läheb uhkeks?

Ema tunnistab, et tal oleks lausa hea meel, kui tüdruku enesehinnang pisut tõuseks, sest kunagi pidas Greta end väga koledaks. Margit meenutab, kuidas pidi varateismelisele tütrele alatasa kordama, et ta pole kole. “Kui ta hakkas modellindusega tegelema, kadusid õnneks sellised kõhklused.”

Kas modellitöö võiks tütart viia ka lähemale tema unistusele, näitlemisele, seda pere praegu ei tea. Raigo: “Need asjad ajavad Gretat praegu segadusse ja me oleme talle öelnud, et sa ei peagi hetkel kõike teadma. Me lihtsalt toetame sind, et sa saaks proovida.”

Ema sõnab, et kindlasti mõjutas Greta otsust suveks välismaale sõita ka tasu, mis on Eestis teenitavast mitu korda kõrgem. Teenitud raha eest tahab ta osta näiteks iPhone’i ja viia oma vanemad reisima.

Kui uurin, mis siis, kui suure raha teenimise võimalus saab läbi, on ema vastus mõneti ootamatu: “Miks peaks laps suvel peete rohima, kui tal on võimalus ilma näha? Ja kui enam ei saa, tekivad muud võimalused. Greta on tugev isiksus ja võitleja. Ma usun temasse!”
Jah, me kõik oleme erinevad ning iga pere ise teab kõige paremini, kui küps on laps nii keerulist otsust langetama. Kindel on, et selline iseseisvumise kool jätab jälje, ja vaid aeg näitab, millise. Paljudele meist ei anta sääraseid valikuid aga iialgi. Kas seetõttu saamegi üldse olukorda täiel määral mõista!

Tähtsad on nii välimus kui ka iseloom

Evelyn Mikomägi, Living Modelsi asutaja ja tegevjuht:

Greta Ruga on oma välimuselt ja olemuselt haruldane ning ta on õigel ajal õiges kohas. Peale ideaalsete modelli­parameetrite ja ebamaiselt naturaal­se ilu on ta oma vanuse kohta igati mõistlik, kohusetundlik ja teotahteline tütarlaps. Tänu ka vanematelt saadud sisemisele turvatundele ja tugevale närvikavale jõuab ta elus kaugele, ükskõik mis ta ette ei võtaks.

Muidugi on noore tüdruku puhul esimest korda üksi modellimaailma sukeldumine proovikivi nii vanematele kui ka modellile. Mõnikord on juhtunud sedagi, et koduigatsuses satutakse paanikasse. Siis on tähtis vanemate ja emaagentuuri toetus.

Samas on modellindus hea võimalus tasuta maailma näha, õppida keeli ja tutvuda teiste kultuuridega. Ja stiimul hoida koolis hinded korras. Meil on edukaid ja sihikindlaid modelle, kes on keskkooli lõpetanud ka kuldmedaliga.

Otsime jätkuvalt Greta-sarnaseid tüdrukuid, kelle modellikarjääri kujundada. Augusti lõpul korraldame üle-eestilise modelliotsingu koos agentuuri­ketiga NEXT. Kandideerima ootame nii tüdrukuid (vanuses 13–18 aastat, pikkusega 170–180 cm) kui ka poisse (16–23 aastat, 184–190 cm). Lisainfo www.facebook.com/livingmodels.

Tasuv hobi

Greta (13): “Modellindusest on kujunenud tantsimise kõrval üks mu peamisi hobisid, tänu millele saan reisida, inglise keeles suhelda, uusi sõpru ja palka ka. Olen käinud Milanos ja nüüd olen Jaapanis. Jaapanisse tahaks tagasi – siin on kõik väga turvaline ja hästi organiseeritud. Meil on oma auto­juhid-mänedžerid, kes castingutel kaasas käivad, tööd-tegemist on palju ja igav ei hakka. Näiteks sain siin elus esimest korda Disneylandis käia.”